Nyheder

Vandet siver gennem fynsk villavej

Agerlandsvej i Odense har fået permeabel asfalt, så regnvandet kan strømme direkte ned gennem vejen til en underliggende faskine. Hermed kunne VandCenter Syd aflaste kloaksystemet uden at skulle udskifte kloakledningerne.

For et par år siden stod det fynske forsyningsselskab VandCenter Syd i lidt af et dilemma. På grund af stigende mængder regnvand var kapaciteten af kloaknettet omkring den 150 meter lange Agerlandsvej i det sydlige Odense blevet for lille til at håndtere vandmængderne ved kraftige regnskyl. Men omvendt var kloakledningen forholdsvis ny, og ud over størrelsen fejlede den ikke noget.

– Vi havde valget mellem at udskifte en velfungerende ledning med lang restlevetid eller at tænke helt nyt i forhold til at løse regnvandsproblematikken. På det tidspunkt var vi med i en vandteknisk ’legestue’ sammen med NCC, Orbicon og Odense Kommune, hvor vi i fællesskab søgte nye måder at håndtere regnvand på. Og i den forbindelse besluttede vi at gøre forsøget med at skifte vejens belægningen ud med permeabel asfalt, som vandet kan trænge igennem, fortæller projektleder Martin Westerboe Sørensen fra VandCenter Syd.

Styr på nedsivningsevnen

Før asfalten kunne udskiftes, var det nødvendigt med en geoteknisk undersøgelse af undergrunden. Franck Geoteknik udførte boreprøver, der blandt andet fastslog jordens nedsivningsevne (K-værdi).

– Vi udskiftede vejens opbygning under asfalten med et stenlag, der udgør en faskine under vejen, og dækkede stenlaget med en permeabel asfalt. Når man anlægger permeabel asfalt er det vigtigt at have godt styr på jordens K-værdi, så man kan dimensionere faskinen korrekt. Jo langsommere nedsivning, desto større skal faskinen være, siger Martin Westerboe Sørensen, og tilføjer:

– Det er en forholdsvis dyr løsning for en eksisterende vej, da ikke blot asfalten men hele underlaget skal skiftes. Derfor egner løsningen sig bedst til veje, hvor der er problemer med regnvandet, og hvor asfalten alligevel skal udskiftes. Alternativt kan man tænke det ind i forbindelse med nybyggeri.

Suger vand uden problemer

Den nye, permeable vej blev indviet i november 2014, og derfor har VandCenter Syd allerede indhentet de første erfaringer med løsningen, som har vist meget lovende resultater. Nu skal der gøres flere erfaringer om driften af vejen. Anbefalingerne siger, at vejen skal støvsuges en gang årligt, for at undgå at den stopper til. Indtil videre bliver det kun gjort i den ene side, for at undersøge om der er forskel på de to sider

– Indtil videre virker asfalten fint. Der er ingen problemer med at aftage regnvandet, og der er faktisk mere kapacitet end forventet. Så nu overvejer vi om vi kan lede mere vand til vejen. Asfalten kom godt gennem vinteren, og beboerne opdagede endda, at der var mindre vådt slud og sjap, fordi smeltevandet hurtigt dræner væk, siger Martin Westerboe Sørensen.Cookies - Vores hjemmeside bruger cookies. Hvis du anvender vores hjemmeside accepterer du, at der gemmes cookies på din computer. Hvad er cookies? Læs mere

Sådan bliver du klogere på geoteknik

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Franck Geoteknik, hvis du vil have fagligt relevante artikler og ny viden fra den geotekniske verden sendt direkte til din indbakke. Vi udkommer cirka fire gange årligt.