Nyheder

COBRAcable: 325 km strømførende søslange

Franck Miljø- og Geoteknik har bistået Energinet.dk i etableringen af en konverterstation, der skal tilkobles et 325 km langt jævnstrømskabel mellem Danmark og Holland. Det er et projekt, hvor gamle torpedoer og sumpet undergrund giver interessante udfordringer.

En 700 MW jævnstrømsforbindelse mellem Danmark og Holland skal sikre udveksling af grøn vindenergi. Projektet, der er medfinansieret af EU, har fået navnet COBRAcable og har et samlet budget på 4,7 mia. kroner. Når det 3250 km lange søkabel er på plads, vil det medvirke til at udligne prisforskelle på det europæiske energimarked og give større forsyningssikkerhed.    

– Det er god business at fordele energien. Når vindfronterne bevæger sig op langs den hollandske og tyske kyst bliver der produceret et overskud af strøm fra havvindmølleparkerne, som med fordel kan eksporteres til de lande, hvor vinden ikke blæser så kraftigt. Samtidig kan forbindelsen også fungere til at hente effekt i tilfælde af effektmangel i nødsituationer, fortæller seniorprojektleder Claus Weismann fra Energinet, der er delprojektleder for byggeriet i Endrup på COBRAcable projektet.   

Våd undergrund i Emdrup

En jævnstrømsforbindelse er det bedste valg, når strøm skal transporteres over lange afstande. Og fordi både det danske og hollandske el-net bruger vekselstrøm, er det nødvendigt at etablerer omformerstationer til at konvertere strømmen i Endrup ved Esbjerg og Eemshaven i Holland. Franck Miljø- og Geoteknik assisterede Energinet.dk med geoteknisk rådgivning i forhold til at håndtere udfordringerne med vandet under terrænet i Endrup.

– Omformerstationen i Endrup skal bygges på en grund med høj grundvandsstand, hvilket giver vanskelige jordbundsforhold. Der skal ikke meget regn til, så står vandspejlet helt op i overfladen. Derfor skulle vi have overblik over, hvordan vi bedst håndterede vandet. Vi har anlagt mange dræn og et nyt og større forsinkelsesbassin på stationsarealet, for på den måde at kunne forsinke overfladevandet på egen grund og ikke ændre på den udledning der er i dag, fortæller Claus Weismann.

Torpedo på tværs

Det er ikke kun i Endrup, at undergrunden giver udfordringer for projektet. I den del af Nordsøen, hvor kablet skal føres, ligger i forvejen mange andre kabler og olieledninger. Desuden skal der tages højde for forhindringer af mere eksplosiv karakter.

– Der ligger både skibsvrag, søminer og gamle torpedoer fra Anden Verdenskrig på havbunden. Når en torpedo ikke rammer sit mål, så fortsætter den indtil den løber tør for brændstof. Derefter synker den ned og ligger og gemmer sig i havbunden. Så man kan godt få sig en interessant overraskelse, når man lægger søkabler. Jeg har blandt andet set et foto af en gammel torpedo, der var kommet til at ligge på tværs hen over kablet, siger Claus Weismann.

Energinet.dk tog første spadestik til den nye el forbindelse i oktober 2016. Anlægget planlægges i drift i foråret 2019. 

Læs mere om, hvad vi tilbyder inden for jordbundsundersøgelser 

En 700 MW jævnstrømsforbindelse mellem Danmark og Holland skal sikre udveksling af grøn vindenergi. Projektet, der er medfinansieret af EU, har fået navnet COBRAcable og har et samlet budget på 4,7 mia. kroner. Når det 3250 km lange søkabel er på plads, vil det medvirke til at udligne prisforskelle på det europæiske energimarked og give større forsyningssikkerhed.

– Det er god business at fordele energien. Når vindfronterne bevæger sig op langs den hollandske og tyske kyst bliver der produceret et overskud af strøm fra havvindmølleparkerne, som med fordel kan eksporteres til de lande, hvor vinden ikke blæser så kraftigt. Samtidig kan forbindelsen også fungere til at hente effekt i tilfælde af effektmangel i nødsituationer, fortæller seniorprojektleder Claus Weismann fra Energinet, der er delprojektleder for byggeriet i Endrup på COBRAcable projektet.   

Våd undergrund i Emdrup

En jævnstrømsforbindelse er det bedste valg, når strøm skal transporteres over lange afstande. Og fordi både det danske og hollandske el-net bruger vekselstrøm, er det nødvendigt at etablerer omformerstationer til at konvertere strømmen i Endrup ved Esbjerg og Eemshaven i Holland. Franck Miljø- og Geoteknik assisterede Energinet.dk med geoteknisk rådgivning i forhold til at håndtere udfordringerne med vandet under terrænet i Endrup.

– Omformerstationen i Endrup skal bygges på en grund med høj grundvandsstand, hvilket giver vanskelige jordbundsforhold. Der skal ikke meget regn til, så står vandspejlet helt op i overfladen. Derfor skulle vi have overblik over, hvordan vi bedst håndterede vandet. Vi har anlagt mange dræn og et nyt og større forsinkelsesbassin på stationsarealet, for på den måde at kunne forsinke overfladevandet på egen grund og ikke ændre på den udledning der er i dag, fortæller Claus Weismann.

Torpedo på tværs

Det er ikke kun i Endrup, at undergrunden giver udfordringer for projektet. I den del af Nordsøen, hvor kablet skal føres, ligger i forvejen mange andre kabler og olieledninger. Desuden skal der tages højde for forhindringer af mere eksplosiv karakter.

– Der ligger både skibsvrag, søminer og gamle torpedoer fra Anden Verdenskrig på havbunden. Når en torpedo ikke rammer sit mål, så fortsætter den indtil den løber tør for brændstof. Derefter synker den ned og ligger og gemmer sig i havbunden. Så man kan godt få sig en interessant overraskelse, når man lægger søkabler. Jeg har blandt andet set et foto af en gammel torpedo, der var kommet til at ligge på tværs hen over kablet, siger Claus Weismann.

Energinet.dk tog første spadestik til den nye el forbindelse i oktober 2016. Anlægget planlægges i drift i foråret 2019. Cookies - Vores hjemmeside bruger cookies. Hvis du anvender vores hjemmeside accepterer du, at der gemmes cookies på din computer. Hvad er cookies? Læs mere

Sådan bliver du klogere på geoteknik

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Franck Geoteknik, hvis du vil have fagligt relevante artikler og ny viden fra den geotekniske verden sendt direkte til din indbakke. Vi udkommer cirka fire gange årligt.