Nyheder

Nyudviklet metode skal kortlægge mose-forurening

Oprensning af den forurenede Utterslev Mose nord for København skal estimeres ved hjælp af ekkolod. Som en del af holdet på den spændende opgave har Franck Miljø- og Geoteknik været med til at udvikle en ny metode til måling af sedimenttykkelse. 

I det nordvestlige København har naturområdet Utterslev Mose gennem årtier været præget af ringe vandkvalitet. Oplandets fælleskloakering har i perioder med kraftig regn sendt spildevand og regnvand direkte ud i mosen. Og det har – sammen med en række andre faktorer – resulteret i en kraftig forurening med blandt andet fosfor.

Som en del af en række forbedringer af naturen i og omkring mosen overvejer Københavns Kommune nu at oprense vandet. Inden da skal en kortlægning af sedimentlaget på mosens bund dog først give et grundlag for at estimere omkostningerne forbundet med oprensningen. Og det er relativ kompliceret opgave.

Helt ny metode kalibrerer ekkolod
Kortlægningen af sedimentlaget, som EnviDan har ansvaret for, skal efter planen foretages ved hjælp af ekkolod. Og for at sikre præcise resultater har Franck Miljø- og Geoteknik fået til opgave at finde en metode til kalibrering af ekkolodmålingen. Det har krævet kreative tanker, hvor metoden med involvering af blandt andet dykkere og flydende kvælstof har været i overvejelserne. 

- Det er udfordrende at foretage prøvetagninger et sted som Utterslev Mose, fordi det er vanskeligt at få et retvisende billede af tykkelsen af det bløde sediment med traditionelle metoder. Men i samarbejde med Fiskeøkologisk Laboratorium lykkedes det os at udvikle en stempelløsning, hvor vi kan fastholde det løse sediment i en klar sølje, forklarer Flemming Nielsen, der er miljøafdelingsleder i Franck Miljø- og Geoteknik.

Testet og klar til prøvetagning
I slutningen af juni blev den nyudviklede metode afprøvet på vandet i Utterslev Mose, og resultaterne var positive. Det betyder, at prøvetagningen allerede er i gang, hvilket giver anledning til stor tilfredshed hos Flemming Nielsen. 

- Der findes ikke en bestemt måde at løse denne slags opgaver på. Derfor er det ekstra tilfredsstillende, at vores metodeudvikling i samarbejde med Fiskeøkologisk Laboratorium har båret frugt og kan bruges i virkeligheden. Og måske har vi fundet en metode, der kan benyttes til lignende opgaver i forbindelse med oprensningen af andre søer i Danmark, forklarer han.

Sedimentprøve
Sedimentprøve fra Utterslev Mose

Hvis du er interesseret i at høre mere om den metode, som er benyttet i Utterslev Mose, er du mere end velkommen til at kontakte Flemming Nielsen på 2325 3200 eller fpn@geoteknik.dkCookies - Vores hjemmeside bruger cookies. Hvis du anvender vores hjemmeside accepterer du, at der gemmes cookies på din computer. Hvad er cookies? Læs mere

Sådan bliver du klogere på geoteknik

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Franck Geoteknik, hvis du vil have fagligt relevante artikler og ny viden fra den geotekniske verden sendt direkte til din indbakke. Vi udkommer cirka fire gange årligt.